Piyasalarda Yön Arayışı Sürüyor

Borsa önceki gün 81.250 seviyesine kadar geriledikten sonra, dün yükselişle açıldı ve 82.350 seviyelerine kadar yükseldi. Fakat ikinci seansta satış baskısı vardı ve endeks günü 81.717 seviyesinden kapattı. Özellikle bu hafta içindeki günlük hareketlerin tümü borsanın beklemede olduğunu gösteriyor.

12 kasim-borsa

Yukarıdaki grafik seans içi hareketleri gösteriyor. Gün içinde 5 dk.’lık bazda işlem miktarları yoğun değil. Önceki gün yazdığım yoruma aslında ekleyecek çok fazla şey yok. Piyasa kabineyi ve ekonomi yönetimini bekliyor. Bu bekleyiş sırasında ise daha çok dış piyasalarla uygun bir hareket izliyoruz. Ekonomi yönetimi eğer yapısal reformları ön plana alacak ve ekonominin gereklerini yerine getirecek bir yönetim olursa, borsada önemli yükselişler görürüz. Fakat bu konuda kulis haberleri net bir yön belirtmiyor. Piyasalar özellikle Ali Babacan’ı istiyor. Çünkü 13 yıllık bir geçmişi var ve piyasa Babacan’a çok güveniyor. Bunu bekleyip göreceğiz. Borsanın teknik dinamiklerine bakalım.

12 kasim-borsa2

Günlük grafiklere baktığımızda en çok dikkat çeken konu, seçim sonrasında oluşan yüksek işlem miktarının günlük bazda 500-600 milyon lot civarına gerilemiş olmasıdır. 71 bin seviyesinden başlayan yukarı yönlü trend bu aşamada destek oluşturuyor. 91 bin civarından başlayan ve aşağı doğru eğim gösteren trend seçim sonrasında test edildi ve ilk aşamada bu seviye geçilmedi. KAbinenin belli olması sonrasında çok sert hareketler bekleyebiliriz. Ayrıca şu da bilinmeli ki FED’in Aralık’ta yapacağı toplantı öncesinde piyasada stres katsayısı artabilir. Dolayısıyla piyasanın yönü konusunda bu aşamada kesin yargıda bulunmak yanlış olur. Diğer taraftan her hisse senedi, borsanın her hareketine aynı reaksiyonu vermiyor. Eğer doğru hissedeyseniz fazla korkmanıza gerek yok ve beklemede kalınabilir. Güçlü ve ne yapacağı konusunda net bilgiyse sahip olabileceğimiz bir ekonomi yönetimi atanması durumunda borsada yeni zirveler görülebilir. Fakat bu aşamada borsanın seans içi hareketlerine bakarak belirgin bir trend oluşmasını beklememek lazım.

Bugün 15:30’da ABD’den işsizlik başvuruları gelecek. Bu veri bugün piyasalar için önemli olacaktır. Geçen hafta işsizlik başvuruları sayısı 276 bindi. Bu hafta açıklanacak verinin 266 bin olması bekleniyor. Bu sabah itibariyle, Asya cephesinde genelde olumlu bir hava var. Çin borsası bir miktar aşağıda ama, Japonya ve Hong Kong yukarıda bulunuyor. Dow Jones endeks future’ları düne göre yüzde 0.21 yukarıda bulunuyor. DÜn gece ABD borsalarında yüzde 0.32 civarında gerilemeler vardı. Küresel bazda borsalar belirli bir seviyede tutunuyor ama, FED toplantısı öncesinde bu endekslerde sert gerilemeler olabileceği unutulmamalı. FED toplantısına kadar olan sürede ise, açıklanacak veriler günlük hareketleri belirleyecektir.

DOLAR/TL

12 kasim-dolar

Yukarıda Dolar/TL kuru ve Dolar endeksini (DXY) birlikte görüyorsunuz. Genel olarak bakıldığında şu an kurlar DXY endeksine uygun bir hareket ediyor. DXY bir ara 100 seviyesine yaklşatığında dolar/TL kuru da 2.92-2.93 seviyelerini görmüştü. Dün 2.91 seviyesindeki desteğini kırınca 2.87’Nin altına kadar geriledi. Bu seviyenin kırılması sonrasında aşağı yönlü hareketin sertleşebileceğini önceki günkü yazımızda belirtmiştik. Görünen o ki, dolar/TL kuru bugün 2.86 ile 2.91 aralığındaki bantta dalgalanacaktır. Firmalar ileriye dönük olarak forward yapmak istiyorlarsa, kabine riskini de göz önünde bulundurarak risklerini hedge edebilirler.  Bu aşamada, aynen borsada olduğu gibi doların yönünü belirleyecek temel faktör ekonomi yönetimi olacaktır. Ali Babacan’ın yeniden ekonominin başına geçmesi durumunda, dolarda 2.75-2.82 aralığına kadar yeniden gerileyebilir fakat bu gerileme süreklilik arz etmeyebilir. Dolar bu tür bir durumda büyük olasılıkla desteğini 2.80 civarında oluşturur. Şu an FX işlemlerinde TL swap faizleri geriledi. Bu durum doların belirgin bir aşağı trend oluşturmasını engelliyor.

SONUÇ olarak, hem borsada hem de dolarda çok olağanüstü bir veri açıklanmadıkça piyasanın bekleme modunu sürdüreceğini söyleyebiliriz. Dünküne benzer sıkıcı seanslar izleyebilirsiniz. BU tür bir dönemde orta ve uzun vadede hikayesi olan senetleri seçmek önemlidir. Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

NOTLAR:

  1. Bugün saat 21:00’de youtube üzerinden Osmanlı Menkul değerler sponsorluğunda ayrıntılı analizlerimi bulabilirsiniz. Bu akaşma Enerji sektörünü ayrıntılı inceleyeceğiz. BU akşam yapacağımız canlı yayınlara ilişkin link: https://www.youtube.com/channel/UC7djH_rBi6oymka9_J74pGw . Bu linke tıkladığınızda benim youtube kanalıma bağlanacaksınız. EN üstteki iki video linki bu akşam yapacağımız canlı yayın linkidir. 
  2. Denizli ve Mersin’de düzenleyeceğim yüzyüze Teknik ve Temel analiz eğitimleri hakkında bilgi edinmek isteyenler burayı tıklayabilirler.

DIŞ PİYASALAR VERİ GÜNDEMİ

09:00/Almanya/TÜFE (aylık)/Ekim/Beklenti: % 0.0/Önceki: % 0.0
09:00/Almanya/TÜFE (yıllık)/Ekim/Beklenti: + % 0.3/Önceki: + % 0.3
09:00/Almanya/AB Uyumlu TÜFE (aylık)/Ekim/Beklenti: % 0.0/Önceki: % 0.0
09:00/Almanya/AB Uyumlu TÜFE (yıllık)/Ekim/Beklenti: + % 0.2/Önceki: + % 0.2
12:00/Euro Bölgesi/Sanayi Üretimi (aylık)/Eylül/Beklenti: – % 0.1/Önceki: – % 0.5
12:00/Euro Bölgesi/Sanayi Üretimi (yıllık)/Eylül/Beklenti: + % 1.4/Önceki: + % 0.9
15:30/ABD/İşsizlik Başvuruları/7 Kasım/Beklenti: 270,000/Önceki: 276,000
15:30/ABD/Süregelen İşsizlik Başvuruları/31 Ekim/Beklenti: 2,155,000/Önceki: 2,163,000
16:45/ABD/Bloomberg Tüketici Konforu Endeksi/8 Kasım/Önceki: 41.1
17:00/ABD/JOLTS Açık İstihdam Sayısı/Eylül/Beklenti: 5400/Önceki: 5370
21:00/ABD/Aylık Bütçe Dengesi/Ekim/Beklenti: – 131.0 milyar dolar

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir