Borsa, Dolar ve Faizde Son Durum

Bugün zamanım kısıtlı olduğu için uzunca bir analiz vermek mümkün olmayacak.

Borsa dün yüzde 2.21 yükselişle 75.115 seviyesinden kapanırken, dolar/TL kuru bu sabah 2.2675 seviyelerinde bulunuyor. Gösterge faiz ise, son bir haftada yüzde 10’a yakın seviyelerden yüzde 9.39 seviyesine geriledi. Aslında dün piyasalarımız açılmadan önce dış piyasalarda ciddi stres vardı. Asya cephesinde bütün borsalar geriliyordu ve ABD endeksleri yüzde 2’ye yakın değer kaybetmişti. Bu nedenle 3004-400 puan aşağıda açılabilirdik ama endeks güne yaklaşık 300 puanlık artışla başladıktan sonra önemli bir direncinin bulunduğu 75.250 seviyelerine kadar yükseldi. Dünkü yorumumda pozisyon almış olanların pozisyonlarını korumalarını ve hatta bilanço beklentisi olumlu olan kağıtlarda yeni pozisyonlar açabileceğini vurgulamıştım. Çünkü teknik göstergelerde cuma günkü düşüşe rağmen  olumlu aykırılıklar da oluşmuştu.

Bu sabah en çok dikkat çeken konu ABD endekslerinin yüzde 1.30 üzerinde düşüşler yapması, fakat ABD vadelileri yüzde 0.40 civarında yukarıda bulunuyorlar. ABD ekonomisine ilişkin olarak büyüme endişelerinin öne çıkması ve ebola virüsünün etkili olduğu belirtiliyor. Büyüme endişeleri en çok ABD tahvil ve bono piyasasına yansımış durumda. O cephede ABD faizlerinde sert düşüşler oldu. Dün de anlattığım üzere emtialardaki düşüşler Türkiye’nin işine yarıyor. Büyüme endişeleri dolar endeksini de (DXY) aşağı çekti ve dün endeks 85.10 seviyelerine kadar geriledi.

Bugün dünkü kadar coşkulu olmayız fakat, 74.000-74.500 aralığında bulunan desteğin üzerinde kalmayı başarabileceğimizi, önümüzdeki bir kaç hafta içinde, herhangi bir zamanda 76.000-76.500’e kadar yükselişin devam edebileceğini düşünüyorum. Dün saat 16:00-17:00 arasında işlem miktarı hayli yükseldi ama 75.250 direnci yukarı kırılamadı. Bu nedenle bugün bu dirençten bir miktar geri çekilme görebiliriz. Hisseler bugün yön arayışında olacaktır. Sağlam olanlar pek gerileme yapmaz. Banka hisseleri dün gördüğü yüksek seviyeleri direnç yaparak, bugün o seviyelerin etrafındaki yüzde 1-2’lik bantta hareket edebilirler. Endeksteki dip oluşumu formasyonu bu aşamada olumlu görünüm sergiliyor. 73 bin ise ne güçlü destek konumunda bulunuyor. Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle.

Bugün İzlenecek veriler (Not: Nuri Sevgen’in yazısından alındı)

09:00     –              Türkiye, ekim ayı Cnbc-e tüketici güveni endeksi

09:45     –              Fransa, eylül ayı TÜFE

11:30     –              İngiltere, eylül ayı TÜFE

12:00     –              Euro Bölgesi, ağustos ayı sanayi endeksi

12:00     –              Almanya, ekim ayı ZEW beklenti endeksi

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir