Borsa, Dolar ve Altın’da Son Durum

Dün genel ekonomiye ve küresel gelişmelere ilişkin ayrıntılı bir analiz yazmıştım. Dün yazdığım yazıyı okumadıysanız burayı tıklayarak okuyabilirsiniz. Dünkü yazımda, ekonomide bir miktar canlanma belirtileri olduğunu ve bunun da daha çok KGF (Kredi garanti fonu) destekli kredilerden kaynaklandığını belirtmiştim. Fakat AB ülkelerinde genel olarak PMI endekslerinin yukarı gidiyor olması da, bizim ihracatçımıza bir miktar nefes aldırıyor. Ayrıca son açıklanan bilançolara göre şirket kârları geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse iki katına çıkmış durumda olup, Ocak ayından bu yana Gelişmekte Olan Ülkelere (GOÜ) portföy girişi olması da borsanın yeni rekorlar kırmasına neden oldu. Borsada yabancı payı %65’e yakın olduğu için, borsaya dolar bazında bakmakta fayda var.

Bu grafikte borsanın hareketleri haftalık bazda gösteriliyor ve 2007 yılından bu yana dolar bazındaki seviyeleri görebiliyorsunuz. Borsamız daha önce 3 defa 5 dolar seviyesine gelmiş ama hep bu seviyelerden dönmüş. 2016’nın sonu ve 2017’nin başında ise, 2 dolar seviyelerine kadar geriledikten sonra bu seviyeden destek bulmuş.  2008-2009 krizinde de en düşük 1.25 dolar seviyelerini görmüş. Bu veriler, küresel bir büyük kriz olmadığı sürece borsanın dip seviyesinin 2 $ civarında olduğunu gösteriyor. 5$ seviyesi ise en güçlü direncimiz olup, bu seviyelere AB’ye katılım için görüşmeler başladıktan sonra ulaşmıştık. Ayrıca 2007 yılının ortalarına kadar GOÜ’lere önemli bir para girişi olmuş ve biz de bundan yararlanmıştık. 2005’te AB ile müzakerelerin başlamasıyla birlikte, Türkiye’nin de AB normlarında bir ülke olduğu beklentisi ile büyük bir fon girişi olmuştu.  2010 yılında tekrar 5 $ seviyesini gördük. Çünkü 2008 krizi sonrasında ABD’de basılan paralar hızlı biçimde GOÜ’lere akmaya başlamıştı. Hatta bu konu o zamanlar ABD’de ciddi şekilde tartışılmıştı. Ama 2010’da Yunanistan krizi ile birlikte endeks 2.50 $ seviyelerine kadar geriledi. 2013’te ise Moodys’in notumuzu yatırım yapılabilir seviyeye yükselttiği dönemde yeniden 5 $ seviyesinin üzerini gördük. O aşamadan sonra Hem Bernanke’nin parasal genişlemeyi sonlandıracağını söylemesi, hem gezi olayları, hem 17-25 Aralık olayları ve yerel seçimler zamanında yeniden 2.50$ seviyesine geriledi. Bu aşamadan sonra ise, 3 $ seviyesi direnç oldu. Çünkü GOÜ’ler içinde en kırılganlardan biri Türkiye olarak görülüyordu ve cari açığı en yüksek ülkelerden biri olduğu için riskli görünüyordu. 2016’nın ilk yarısında tam borsa 3 $ seviyesine doğru hareket etmişti ki, 15 Temmuz hain darbe girişimi oldu ve izleyen dönemde ekonomideki daralma ve sıkışıklık borsaya yansıdı 2 $ seviyesine kadar geriledi. 2017 başından itibaren oluşan yükseliş trendini ise yine GOÜ’lere akmaya başlayan portföy girişleri ile açıklayabiliyoruz. Yukarıdaki grafiğe daha yakından bakacak olursak aşağıdaki günlük grafiği elde ediyoruz.

Görüldüğü üzere 2.50 $ seviyesindeki direnç yukarı geçilmiş ve endeks 2.60 sevieylerinde bulunmaktadır. Aslında endeks hiç değişmese de dolar/TL’nin aşağı ve yukarı hareketleri endeksin seviyesini değiştiriyor. Şu an 2.75 seviyesinde bir kıs avadeli direnç bulunuyor. Ama güçlüdestek 2.50$ seviyesinde bulunuyor. Bu aşamada borsanın en önemli direnci 3$ seviyesi olup (şu anki kurlarla yaklaşık 105-110 bin aralığı) desteği de 2.50 $ civarıdır (88-92 bin aralığıdır). Bu aşamada, borsanın yükselişi, GOÜ’lere girmekte olan portföy yatırımlarının devam edip etmeyeceğine bağlı olacaktır. Bu da ABD’deki ekonomik gelişmelerle yakından ilgilidir. ABD’de işler iyi gidiyorsa, bu durum küresel ekonomileri de olumlu etkileyeceği için, doalyı olarak bizi de olumlu etkiler. Şu an için dün söylediğimi tekrar edeceğim; Borsada henüz bir trend dönüş sinyali olmadığı için beklemede kalınabilir. Trendin değiştiğine dair bir sinyal alırsam sizlere yazılarımda bunu da açıklarım. Şimdilik borsanın önümüzdeki 1 aylık süredeki dalgalanma bandını 90.500 ile 100.000 olarak verebilirim. Bu aralıkta kaldığı sürece borsanın aşağı trendi başlattığını söyleyemeyeceğiz. 100 bin seviyesi psikolojik önemli bir direnç olacaktır.

DOLAR

Dolar son 2 gündür artıyor ve 3.52 seviyelerinden 3.61 seviyelerine kadar yükseldi ve bu yazının yazıldığı sırada 3.6035 seviyelerinde bulunuyor. Aşağıdaki grafik doların günlük hareketlerini ve TKE göstergesi seviyelerini de veriyor.

Dolarda aşağı eğimli bir üçgen formasyon oluşmuştu ve 3.60 seviyesi aşağı kırıldığında 3.50-3.52 aralığına kadar gerileme olabileceğini belirtmemin sebebi, daha önceki 3.50 desteğiydi. Nitekim 3.60’ın aşağı kırıldığı sırada TKE göstergesi de -20 seviyesinin altına inince aşırı satış baskısı olduğu görülüyordu. Dolar en düşük 3.5211 seviyesini gördükten sonra son 2 gündür yükselişe geçti ve 3.60 direncinin üzerinde kalmaya çalışıyor. Bunun en önemli sebepleri; 1) DXY endeksinin son 2 gündeki yükselişi;  2) KGF destekli alınan kredilerin dolara yatırıldığına ilişkin bilgi ve duyumlar 3) ABD’de gelecek ay yapılacak FED toplantısından  faiz artışı kararı çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor olması;  4) Teknik sebeplerle doların tepki yapacağı beklentisi gibi faktörlerdir.

Teknik olarak bakıldığında ise, TKE göstergesi sert bir şekilde yükselmeye başladığı için doların 3.65-3.70 aralığına kadar yükselmesi söz konusu olabilir. Fakat öncesinden 3.55-3.58’e doğru gerileyip güç toplaması da normal kabul edilmelidir. Ocak ayı başından bu yana aşağı eğimli bir trend içinde olan doların bu trendi yeniden yukarıya çevirdiğini söyleyebilmek için 3.70 üzerinde kapanış gerekiyor. İnsanlarımız daha önce çok sert yükselişlere şahit oldukları için her an dolarda çok sert bir yükselişin başlayıp gideceği korkusunu yaşıyorlar. Fakat Aralık-Ocak aylarında olduğu gibi 3-4 gün içinde 30-40 kuruşluk hareket beklememek lazım.  TKE göstergesi 75 seviyesinin üzerine çıktığında dolar yukarı hareket zorlanmaya başlayacaktır. AMa TKE 80 üzerinde kapanırsa, işte o zaman sert yükselişlerin devamı beklenebilir. Dolarda bir haftalık süre içinde yukarı yönlü eğim oluşmasını ve ilk direncin 3.65 civarı olmasını bekliyorum. Eğer 3.58’e doğru gerileme olursa pozisyon alınarak 3.60 üzerinde satış yapılarak kısa vadeli kâr elde edilebilir. 3.60 etrafında bir süre oyalanma göreceğiz. Ama şimdilik 3.58’in altında alımlar gelir diye düşünüyorum. Önümüzdeki birkaç aylık süre içinde ise, DXY endeksini izlemek lazım. Dolarda 3.50-3.70 aralığında bir bant oluşmasını bekliyorum.

ALTIN

Yukarıdaki ilk grafik Gram altın, kinci grafik ise Onz altını veriyor. En az 1-2 yıllık süre için portföylerde en az %15 civarında altın bulundurulmasını öneriyordum ve özellikle de Eylül Ekim aylarından sonra ABD’de enflasyonun hızlanmasıyla birlikte Altının da yukarı yönlü hareketini devam ettirebileceğini belirtiyordum. Ama Temmuz aylarına kadar altından bir şey beklememek gerektiğini de vurgulamıştım. Yine de Altın 1290 dolar seviyelerine yaklaştı ve özellikle Petrol fiyatlarındaki gerileme ile birlikte geri çekildi. Genelde emtialarda bir geri çekilme var. Onz altın 1200 dolar seviyelerine kadar düşüşünü devam ettirebilir. Bu durumda gram altın 137-140 TL aralığına gerileyebilir. Daha önce 145 TLnin altında uzun vadeli yatırım için altının uygun olacağını belirtmiştim. Bu fikrimde değişiklik yok. Altının bir süre yatay ve hafif aşağı eğimli seyretmesini bekleyebilirsiniz…

Paranız sağlığınızı bozmasın..

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir