Borsa’da Rekor, Dolar ve Altında Gerileme

Son üç yazımda borsada genelde olumlu olduğumu ve sadece ABD endekslerine dikkat etmek gerektiğini belirtiyordum.

Cuma günkü yazımda endeksin 91.750 direncini kırmasıyla birlikte, daha önceki 93.389 seviyesinin görülebileceğini ve bu sevinin aşılması durumunda endeksin 95-96 bine kadar yükselebileceğini belirterek alım yapılabileceğini vurgulamıştım. Eğer alım yapanlar varsa, beklemede kalabilirler. ABD endekslerinde geçen hafta sert gerileme vardı ama kâr açıklamaları ortalamada beklentilerin %1 üzerinde olunca ABD endeksleri de sert artışlar yaptılar. Bu arada DXY endeksinde de haftaya başlarken sert gerilemeler vardı. Yani borsa için her şey olumlu gidiyor. Şu an alım yapmış olanlar “nerede satış gelir?” diye sorarken, alım yapmayanlar da “hocam hala alınır mı?” diye soruyorlar. Borsada yatırım böyle yapılmaz. Fakat maalesef borsada parasını değerlendirenlerin çok büyük bir kısmı kısa vadeci olup, yükseliş fırsatlarını kaçırmak istemiyorlar. Yani düşükken alıp yükselişte satmak istiyorlar ama eğer sattıkları yer zirve değilse ve yükseliş devam ediyorsa, dönüp yeniden aldıklarında bu sefer kazandıklarını da kaybediyorlar. Zirveyi yakalama hastalığı beynin en önemli hastalıklarından biri olup, borsacılara büyük zarar verir. Fakat bunun ilacı nerdeyse yok gibidir ve strateji ister.

Şu an bu yazıyı okuyan herkes benden zirvenin neresi olacağını söylememi bekliyorlar. Tabi ki böyle bir yeteneğim veya bilgim olmadığı gibi, teknik analizi kullanarak bu konuda size çok çeşitli rakamlar verecek olanlar vardır. Burada sadece endeksin dolar bazında grafiğini verip olası destek ve dirençlerden bahsedeceğim. Neden dolar grafiğine bakma ihtiyacı hissediyoruz? Çünkü şu anki hareket yabancı önderliğinde başladı ve Gelişmekte olan ülkelere para girişi devam ederken, bizim borsamız da bundan nasibini alıyor. AYrıca hisseleirn %62Si yabancıların elinde bulunuyor ve onlar getirilerine dolar bazında bakıyorlar. Dolar bazında önemli bir direnç aşıldığı için,  bunu değerlendirmek gerekir. Aşağıdaki grafik endeksin haftalık grafiği olup, 2007 yılından itibaren endeksin dolar bazındaki hareketlerini gösteriyor. En üst seviye 50.000 yazıyor ama biz bunu 5 dolar diye okuyacağız. En son endeks 2 dolar seviyesinde dip yapıp yukarı dönmüştü ve şu an 2.61 dolar seviyesinde bulunuyor. Fakat unutmayalım ki; endeks artmasa bile dolar düştükçe endeks dolar bazında artacaktır. Tersi de doğrudur.

Bu grafikte görüldüğü üzere 2008 krizi sonrasında endeks 1.25 dolar seviyelerine kadar gerilemişti. Bundan sonra ise genelde 2.50 dolar seviyesi hep destek olmuştu.  Fakat TL’nin dolar karşısında hızla değer kaybetmesiyle birlikte (darbe girişimi, referandum vs..) 2 dolar seviyesine kadar gerilemişti. Şimdi ise 2.50 direncinin üzerine çıktı ve az önce söylediğim üzere 2.61 seviyesinde bulunuyor.  Aşağıdaki grafik günlük bazda dolar grafiğini gösteriyor.

Görüldüğü üzere 2.50 dolar seviyesi yukarı geçildi ve şu an 2.50*2.73 kanalındayız. Bu kanal içindeki hareketin güçlü olduğunu görüyoruz. Bugün endeks 94.250’den açıldı ve şu an 93.750 seviyesine kadar geriledi. Bu durum birçok yatırımcıda düşüş başladı mı? endişesi yaratsa da, yeni bir düşüş trendinin başlamasından uzağız. Çünkü yeni bir düşüş trendinin başlaması için şartlar henüz oluşmuş değil. Şu an için yatırımcılarda her an geri dönecek beklentisi var ama, yatırımcı böyle hissettiği sürece endeks yukarı hareketine devam eder. Ne zaman yatırımcı artık “asla düşüş olmaz daha da yukarılara gidecek” diye düşünmeye başlamışsa o zaman korkmak gerekir.  Yalnız şunu da belirteyim ki; endeks dün tarihi zirvesini geçti. Normalde şu anki teknik görünüme göre endeksin en azından 3 dolar seviyesine doğru gitmesi gerekir. TKE göstergesi günlük bazda 80 seviyesini geçti ve bu durum talebin güçlü olduğunu gösteriyor. Fakat bu aşamada tarihi TL zirvesinde olduğumuz için, bir geri çekilme yaşanabilir ve bu geri çekilme sert olabilir ve alım yapmış olanlar da dökülebilir. Bu yüzden eğer bu tür satış dalgası geldiğinde bunu göğüsleyebilirseniz, sonraki yükselişe de katılabilirsiniz. Bu tür bir sert satış dalgası gelmesi garantisi tabi ki yoktur. Ama eğer olursa, bunu yeni bir düşüş trendi olarak okumayacağım. Endeksin bu tür ralli tipi yükselişlerinde bir düşüş trendinin başlaması için işlem miktarının günlük bazda 1.2 milyar lotu geçmesi gerekir. Şu an işlem miktarı istikrarlı ve yavaş yavaş artıyor ve bu durum yükselişin sağlıklı olduğunu gösteriyor. Endeks şu an 93.750 seviyesinde bulunuyor ve 92.500 ile 93.500 aralığına kadar gerileme olsa da bunun bir düzeltme olması ihtimali yüksektir.  Bu yüzden 92.500-93.750 aralığında maliyet oluşturularak pozisyon alınabilir. Fakat pozisyon alan herkes kendi stop seviyesini belirlemeli ve ters gelişmeler olması durumunda ne kadar zarara katlanabilecekse o seviyede stop yapmalıdır. Endeks bazında uygun stop seviyesi ise 2.48 dolar veya 89.500 civarıdır.

DOLAR

En son yazdığım yorumda, 2.65 seviyesinin altına gerileme olmuştu ve dolar 3.64 seviyesindeydi ve  doların 3.58 3.60 aralığına kadar gerileyebileceğini belirtmiştim. Şimdi artık 3.58’den dolar alalım mı diye soranlar var.  Bence alım için erken olup, 3.58’in aşağı kırılmasıyla birlikte dolar 3.50-3.52 seviyelerine kadar gerileyebilir. Bu yüzden aceleci olmamak gerekir. Teknik olarak dolara talep zayıflamış durumda.

ALTIN

Gram altın dolara bağlı olarak 150 TL’den 147.5 TL seviyesine kadar geriledi ve 145 TL’Ye kadar düşüş olabilir, Çünkü onz altında da gerileme var, fakat orta ve uzun vadede onz altının yeni hamleler yaparak 1290 dolar seviyesindeki direncini yukarı kırmasını bekliyorum. Onz altın şu an 1270 dolar seviyesinde olup, kısa vadede 1.255 dolar seviyesine kadar düşebilir.

SONUÇ: Önümüzdeki 1-2 haftalık kısa vadeli süreçte piyasalarda çok olumlu hava yaşanabilir ama bu durum maalesef birçok yatırıcımıyı piyasaya çekecek ve bu sürecin sonunda birçok yatırımcı malda yakalanacaktır. Bu yüzden ralli durumlarında bir kâr hedeflemek ve bu kârı cebe koyduktan sonra uzaklaşmak gerekir. Aksi halde uzun vadeli yatırımcı olmak zorunda kalabilirsiniz.

“Borsa’da Rekor, Dolar ve Altında Gerileme” ile ilgili 1 yorum

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir