Koç ve Sabancı’nın Hisse Satışı, Borsa ve Dolar

Dün internet sitelerinde yayınlanan bir  habere göre Koç ve Sabancı Holding’İn hakim ortaklarından bir kısım hisselerini satacağını duyduk. Bu nedenle KAP’a girdim (www.kap.gov.tr) bu yönde bir açıklama bu sabah gelmişti. Bloomberg’te yer alan haberin içeriği aşağıdaki şekildedir.

Dün akşam satışla ilgili ilk haber Koç Ailesi’nden geldi. Bloomberg’in haberine göre, Koç Ailesi, Koç Holding’te hızlandırılmış ön talep yoluyla 107 milyon adet hisse satışı için işlem başlattı. Satış işleminin 15,87 TL-16,38 TL aralığında gerçekleşmesi bekleniyor. Satış için yalnızca Citi yetkilendirilirken rakam yaklaşık 1,75 milyar TL olarak hesaplanıyor. 

HEDEF ARALIK PİYASA FİYATINA YAKIN

Koç Holding’in 17,18 TL’yi test ederek tarihin en yüksek seviyesine ulaştığı 24 Çarşamba seansının kapanış fiyatı ise 17,02 TL’ydi. Bu kapanış fiyatına göre öngörülen aralık alt bantta yüzde 6,76 üst bantta yüzde 3,77 iskonto taşıyor. Koç Holding’in tamamının yüzde 68,51’ine sahip olan Aile’nin bu satışını gerçekleştirecek olan üyeleri arasında Mustafa Koç, Suna Kıraç, Ömer Koç, Ali
Koç ve Caroline Koç bulunuyor. Satıştaki hisseler, Aile’nin toplam hisselerinin yüzde 6,16’sına denk geliyor. Koç Holding’in ise yüzde 4,22’si.

SABANCI DA SATIYOR

Koç’tan sonra Sabancı Ailesi de yaklaşık 100 milyon dolar değerinde Sabancı Holding hisse satışında bulundu. Açıklamayı Ünlü&Co yaptı. Bloomberg’e yapılan açıklamaya göre Sabancılar hisseleri Çarşamba günü kapanışa göre yüzde 4 iskontolu sattı. Satış 21 uluslararası kurumsal yatırımcıya yapıldı. Hisselere yatırımcılarından 1,8 katı talep geldi.

Bu sabah Koç Holding’ten Rahmi Koç’un açıklaması da geldi.

KAP’a gönderilen Rahmi Koç imzalı açıklamada satışla ilgili şu detaylar verildi:

Bazı Koç Ailesi üyeleri ile birlikte sahibi olduğumuz toplam 391.019.030- TL nominal değerli (%15,42) Koç Holding A.Ş. paylarının, 107.000.000- TL nominal değerli kısmının (%4,22) hızlandırılmış talep toplama yöntemi ile yurtdışında yerleşik kurumsal yatırımcılara tahsisli olarak satısı için Citigroup Global Markets Limited ile bir sözleşme imzalanmıştır.

Satışın gerçekleşmesi halinde Koç Holding A.Ş.’nde doğrudan sermaye payımızın %11,67; Koç Ailesi ve Koç Ailesi üyeleri tarafından sahip olunan şirketlerin payının %64,76 olması; Koç Holding A.S.’nin halka açıklık oranının ise %26,46’ya yükselmesi beklenmektedir.

Satış fiyatı, hızlandırılmış talep toplama sürecinden sonra kamuya duyurulacak olup, satış işlemi borsa dışında gerçekleştirilecektir.

Paylarını satışa sunan ortaklar olarak, belli istisnalar hariç, sözleşme tarihinden itibaren kapanışı takip eden 180 gün süre ile başka Koç Holding A.Ş. payı satmama taahhüdü verilmiştir.

Sözleşme kapsamında şahsımın 35.500.000- TL nominal degerli (%1,40), Suna Kıraç’ın 35.500.000-TL (%1,40), M.Ömer Koç’un 12.000.000- TL (%0,47), Y. Ali Koç’un 12.000.000- TL (%0,47) ve Mustafa V. Koç varislerinin (Caroline N. Koç) 12.000.000-TL (%0,47) nominal degerli paylarının satışı için yetkilendirme yapılmış olup, satış gerçekleşirse şahsıma ait payların 76.785.000- TL (%3,03); Suna Kıraç’a ait payların 91.790.523- TL (%3,62), M.Ömer Koç’a ait payların 18.647.977- TL (%0,74), Y. Ali Koç’a ait payların 35.274.112 TL (%1,39) ve Mustafa V. Koç varislerine ait payların 73.521.417-TL nominal degerli (%2,90) olması beklenmektedir.

Bu haberler üzerine bu sabah koç Holding ve Sabancı Holding hisseleri güne düşüşle başladı. Aşağıda iki hissenin 5 dakikalık grafiği veriliyor.

Bu satış haberleri üzerine dün piyasalarda ciddi bir twit bombardımanı vardı. Yatırımcılar bu konuda daha net bilgilere ulaşmak istiyorlardı. Şu an zaten haber fiyatlara girmiş durumda. Önemli olan birinci nokta şu ki; bu satışlar toplam içinde büyük bir payı temsil etmiyor. Hisse satışını yapan ortakların bu nakdi nerede kullanacağını bilmiyoruz, fakat ilerleyen zamanlarda bu konuda daha açıklayıcı bilgiler gelir. Fakat Koç ve Sabancı hisse senetlerini ilgilendirmez. Ayrıca satışı yapan ortaklar bu parayı ne yapacaklarına dair açıklama yapmak zorunda da değiller. Herkes parasını istediği gibi kullanır. Yalnız şunu vurgulayalım ki, hiç kimse hissesini düşük bir fiyata satmak istemez ve yukarıda açıklanan satış fiyatlarını ortaklar yeterli ve makul bulmuş olmalılar ki; satışa razı olsunlar. Kanımca hem Koç Holding hem de Sabancı holding için dünkü fiyatlar önemli bir direnç olacaktır. Alanların ise kısa vadeli amaçlı aldıklarını zannetmiyorum. Onlar uzun vadeli düşüneceklerdir. Aslında bir ortağın hisse satması elbette ki diğer yatırımcılar için olumlu değildir. En azından “ederi buymuş” dersiniz. Hatırlıyorum da zannedersem  2005’in sonu veya 2006 yılının başıydı ve Hüsnü Özyeğin Finansbank’ı yabancılara satmıştı. Endeks ilk defa  50 bin civarında zirve yapmıştı.  Finansbank çok uzun süre bir daha o satış fiyatını geçememişti. Hatta o sırada Akşam gazetesinde köşe yazıyordum ve Türkiye’de bir hissenin değerinin ne olması gerektiğini en iyi bilenlerden birinin Hüsnü Özyeğin olduğunu dolayısıyla borsanın artık yükselmekte zorlanabileceğini yazmıştım. Nitekim daha sonra endeks önemli bir gerileme yapmış ve 9 ay sonra o zirve seviyeyi geçebilmişti. Şu an da aynı şeylerin olacağını söyleyemeyiz, fakat bu satış haberleri endeksin geldiği seviyenin Türkiye şartları için makul ve şirket sahiplerini de fiyat anlamında memnun eden bir seviye olduğunu söylüyor. 100 bin seviyesi psikolojik bir direnç seviyesidir ve bu seviye hala görülebilir. Henüz yukarı yönlü trend sona ermiş değil ve önümüzdeki bir haftalık süreçte yeni yükseliş denemeleri olacaktır.

Son üç gündür belirgin bir yukarı yönlü ivme vardı ve satış haberleriyle bu ivme zayıfladı.  Dün Garanti bankası da 10 TL seviyesine ramak kala aşağı döndü. Dolayısıyla piyasada yavaş yavaş bir doygunluk oluştu. Son iki üç gündeki yukarı yönlü ivmeyi önümüzdeki 2 günde bekleyemeyiz. Endeksin kısa vadeli direnci 98.750 civarında oluşmuş bulunuyor. Bu sabah düşüşle açılarak 97.760 civarı görüldü ve şu an 97.950 civarında hareket ediyor. Kısa vadede 96.500 civarına kadar bir gerileme yapması ihtimali vardır ve yeni güç toplaması için gereklidir.  En son yapmış olduğum periscope ve youtube yayınında da endeksin 94.500 civarına kadar gerileyebileceğini ama buralarda destek görerek yükseliş trendini devam ettirebileceğini belirtmiştim ve zaten o günden bu yana genel olarak beklediğimiz yönde hareket olduğu için ekstra yorum yazmadım. Ama şu an için artık endeksin yükselişi konusunda bir duraksama, dinlenme ve güç toplamaya çalışma hareketleri görebileceğiz. Şunu da özellikle vurgulamak istiyorum ki; orta vadeli yükseliş trendinin bittiğine dair henüz teknik bir sinyal oluşmuş değil. Oluşunca ayrıntılı yorum yazarım.  Fakat şu an için kısa vadeli olarak endeksin bir miktar gerileme yapması normal olacaktır. Endeks gerilese de kağıt bazında hareketler dikkat çekebilir. Bu tür zamanlarda hisse alınacaksa bile özellikle endekse aykırı hareket eden kağıtlara odaklanmak gerekir. 2016 yılı Mart ayıyla, 2017 Mart ayı kâr verilerini karşılaştırdığımızda, finansal tabloları açıklanmış şirketlerin toplam kâr sayılarına baktığımızda 2016’nın ilk 3 ayında 6.3 milyar TL kâr oluşurken, 2017’nin Mart ayında 10.3 milyar Tl kâr oluşmuş. En alttaki tabloya bakınız (yanında kâr verisi olmayan şirketlerin ya bilançosu açıklanmamıştır, ya da geçen yıl verisi yoktur. Karşılaştırmayı doğru yapmak amacıyla her iki verisi de olan şirketler gösterilmiştir)

Borsadaki yükselişin iki ana nedeni var. Birincisi, gelişmekte olan ülkelere son 2 aydır ciddi bir portföy yatırımı girişi var (TCMB’nin son sunumunu inceleyiniz) ikincisi de kâr beklentilerine göre BIST100 ucuz kalmıştı. Şu an artık ucuz demek yerine makul seviye diyebiliriz. Ama biliniz ki piyasalar her zaman abartır. Kötüyü de abartır, iyiyi de abartır. Bu bağlamda, borsa için mesajımız “biraz durup dinlenme zamanı” şeklindedir.

DOLAR

Dolar birkaç defa 3.62-3.63 seviyesini yukarı denemiş olsa da, özellikle ABD’deki gelişmeler ve doların değer kaybetmesi nedeniyle bizde de 3.50 ile 3.63 arasına demir attı ve 3.55’te destek buluyor. Bugün 3.55 ile 3.58 aralığında hareket bekleyebiliriz. Dolar bir miktar  yukarı yönlü ivme yapabilir. Haziran ayında FED’in faiz artırımı konusundaki haberler doları etkileyecektir. FED toplantı tarihi yaklaştıkça DXY endeksi hareketleri de önemli olacaktır. Ama şu an için yeni bir yükseliş trendinin başlamasını beklemiyorum. Bunun olabilmesi için, 3.65 üzerinde kapanış gerekiyor. DOlardaki genel zayıflığın en önemli iki sebbei ise faizlerin artırılmış olması ve TCMB fonlama maliyetinin 12’lere yaklaşmış olmasıyla, gelişmekte olan ülkelere akan potföy yatırımlarıdır. Bu ivme terse döndüğünde dolarda da yükseliş ivmesi başlar. Ama henüz portföy yatırımlarının terse döndüğüne dair sinyal yok. Olursa yorumlarımda bu durumu sizlere açıklarım.

SONUÇ: Borsada hacim düşecektir. Hareket bandı sıkışacak ve yön arayışına girecektir. Biraz sıkıcı seansları birkaç gün görebilirsiniz. Dolarda da her yukarı ve aşağı hareket şu an için çok fazla anlam yüklememek gerekir.

 

 

“Koç ve Sabancı’nın Hisse Satışı, Borsa ve Dolar” ile ilgili 2 yorum

  1. Sevgili Yaşar hocam, Her yazınızı mümkün olduğunca okumaya çalışıyorum. Özellikle ekonomi ve borsa ile ilgili dostlarımı da bu siteyi takip etmelerini tavsiye ediyorum.
    Hocam şu ikili opsiyonlar hakkında bir yazınız var mı? ben bulamadım. Bu ikili opsiyonlar konusunda güvenilebilecek bir firma var mı? Bu tür işlemleri tavsiye eder misiniz? Bu konuda bir yardımcı olursanız sevinirim. Saygılar…

    1. İkili opsiyonlar konusunda bilgilendirici bir yazıyı hazırlamaya çalışacağım. Tabi ki güvenilebilecek kurumlarımız var.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir