Dolar Baş Döndürürken, Borsa Ayağa Kalkamıyor

Herkesin dolar konuştuğu bir gündü. 2.73 seviyeleri aşılınca telefonum ardı ardına çalmaya başladı. Aslında bu bir göstergedir. Eğer doların geldiği seviye nedeniyle 3 veya daha fazla telefon almışsam, en azından kısa bir süreliğine dolar zirveyi görmüş ve gevşeyecek demektir.

Nitekim dün 2.73 üzerini gördükten sonra bu sabah 2.7050 seviyelerinde bulunuyor. Artık burası zirve midir? sorusunun cevabı hala yok. Yeni ataklar gelebilir. Bu tür zamanlarda sadece küçük yatırımcının, büyük yatırımcının, dolar borcu olanın, dolar alacağı olanın sinir uçları nasıl hassaslaşırsa, Merkez Bankası’nın sinir uçları da hassaslaşıyor. Bu tür ani yükseliş zamanlarında en azından sözlü müdahale olasılığı da artıyor.

Dünkü yazımda belirttiğim üzere, son birkaç gündür sadece dolar endeksinin artışı nedeniyle artmıyoruz. İçten içe ekstra bir güç ile dolar yeni zirveleri zorluyor. Bu ataklar spekülatif nitelik taşıyor ve gelmeye de devam edebilir. İşte bu noktada MB’nın faiz konusunda adım atar mı atmaz mı konusunun devasa fonlar tarafından test edildiğini görüyoruz. Bu aşamada, dolar için bir hedef vermek çok zor. Fakat dün sabah, Bugün TV’de ayrıntılı olarak anlattığım üzere, bundan sonraki günlerde dalga boylarının yüksek olmasını bekleyiniz. Ani bir rüzgarla dalgalar büyüyecek, ataklar gelecek ve hem aşağı hem yukarı hareketler sert olmaya devam edecektir. Bir insan düşünün ki, tansiyonu 18-20’ye çıkıyor, sonra 12’ye düşüyor. Bir ilaç alıyor tansiyonunu düşürüyor ama ilacın etkisi geçince tansiyon yeniden yükseliyor. Bu tür bir durumda hastayı kontrolde tutmak ve tansiyonun kaynağını yok etmek lazım. Ama bu iş kısa vadede yapılamıyor. Şu anki davranış biçimiyle dolar, adeta sağı solu belli olmayan birine benziyor. MB dikkatli olmak zorunda. Bir insan sürekli yüksek tansiyon yaşıyorsa sürekli baş ağrısı çeker. Döviz piyasasındaki dalgalar genel halka korku olarak geri döner. Harcamalar kesilir, esnaf iş yapamaz. Herkes parasını kafese alır. Bu durum ekonomideki reel dengeleri de olumsuz etkiler.

Sayın Şimşek kısa vadeli borcun sadece 14 milyar dolar olduğunu ve bunun önemli olmadığını söylüyor. Ama şirket bilançoları açıklandığında, ister kısa ister uzun vade olsun, bütün borçlar yeni dolar kuru üzerinden değerlenecek ve ciddi kambiyo zararları oluşacaktır. Bu yüzden borsada döviz borcu yüksek şirketlerden uzak durmak lazım. BU etki nedeniyle birçok firma zarar ettiği için vergi de ödemeyecek. Ayrıca halk harcamalarını kestiği için toplam harcamalar düşecek ve dolaylı vergi gelirleri hızla düşecektir. Sonrasında ise bütçe açığı artmaya başlayacaktır. Dolayısıyla “doların artması devlete yarıyor” sözü sadece devletin dolar açık pozisyonu artıda olduğu için söylenmiş olup, dolaylı ve yan etkilerine hiç değinilmemiştir. Acilen bu volatiliteyi en aza indirecek ve güven veren politikalara başvurmak lazım fakat, önümüzde seçim var ve herkes seçime odaklanmış durumda. Bilmiyorlar ki seçim sonuçlarını dolar tek başına ciddi biçimde değiştirebilecek güçtedir.

Sadede geleyim.. Dolar/TL kurunda yeni dip seviye 2.65 olarak verilebilir (en azından önümüzdeki iki hafta için) tahminen dolar bugün 2.70’in altına gerilediğinde, alım isteği artacak fakat 2.72’yi geçtiğinde alım isteği azalacaktır. Teknik olarak fibonacci hedefi 2.7150 seviyesiydi ve o seviyeyi gördü. Ama 2.72’nin üzerinde bir günden fazla kalırsa hedefi 2.81 civarı olur (Fibonacci’nin ikinci hedef çizgisi). Doların sert arttığı zamanlarda her an MB açıklamasıyla aşağı yönlü yüksek dalgalar oluşabileceği için yatırımcı kısa vadeli hareketlere girmemelidir.

Borsaya gelince… Dün borsa yine iyi dayandı. İki defa 82 bin üzerine çıksa da tutunamadı. Bu sabah dolar gerilemiş durumda, dış piyasalar olumlu. Borsa 81.357 seviyesinden kapanmıştı. Tahminen 81.750-82.000 aralığında açılış olur. Daha sonra 82.500’ler test edilebilir, fakat 82.750 seviyesinin aşılması için bir saatte en az 120-150 milyon lot işlem olması gerekir. Bu olmazsa, bgün 82.500-82.750 aralığı direnç olur. Aşağı yönde ise bugün 80.500 seviyesi önemli destektir. Dolar 2.73’ü aşmazsa, 80.750 seviyesinin altına düşüş beklemiyorum.

Herkese bol kazançlı bir gün olmasını dilerim..

NOT: Bugün gazetesindeki İşsizlik ve dolar ilişkisi yazımı okumak için tıklayınız.

“Dolar Baş Döndürürken, Borsa Ayağa Kalkamıyor” ile ilgili 1 yorum

  1. sayın hocam,dün yiğit bulut dolardaki bu hareketlerin spekülasyon olduğunu belirtip veryansın ediyordu.sizde spekülasyon olduğunundan bahsettiniz için soruyorum..spekülasyon suçmudur.benim bildiğim sermaye,ve para piyasaları olduğu gibi zaten spekülasyon üzerine kuruludur manipülasyonun suçtur ama spekülasyonda artık suçmu sayılıyor.cidden bilmediğimden soruyorum.o kadar kanun yasa çıkıyorki gözden kaçırmış olabilirim.biliyorsanız aydınlatırmısınız bizi .tş ederim

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir