TCMB Faiz Kararı Haziran 2016 Değerlendirme

TCMB, herhangi bir sürpriz yapmayarak, faiz koridorunun üst bandında 50 bp indirime giderken koridorun alt bandı ve 1 Hafta Vadeli Repo Faizini sabit bıraktı. Açıklanan karar, beklentilerle uyumlu olması nedeniyle, piyasalar üzerinde önemli bir etki bırakmadı.  

Önemli Rakamlar

PPK Haziran 2016

 

Yorum

TCMB, bu ay da piyasaları şaşırtmayarak  son aylarda olduğu gibi faiz koridorunun üst bandındaki 50 bp’lik ölçülü indirimlere devam ederken; koridorun alt bandı ve 1 Hafta Vadeli Repo Faizini sabit bıraktı. Böylelikle, Mart ayından bu yana koridorun üst bandında yapılan indirim toplam 175 bp’ye ulaştı. Ayrıca, Geç Likidite Penceresi Borç Verme Faizinde de 50 bp’lik bir indirime gidildi. Ancak, bu tarafın kullanımı düşük olduğundan yapılan indirim çok anlamlı olmayıp; TCMB’nin faiz indirimleri konusundaki istekliliğini işaret etmektedir denilebilir.

Açıklanan kararın piyasa beklentileriyle uyumlu olması nedeniyle fiyatlamalar üzerinde önemli bir etkisinin olmadığın görüldü. Piyasalarda, Brexit endişelerinin önceki haftaya göre nispeten zayıflamış olmasının getirdiği iyimserliğin sınırlı da olsa devam ettiği görülüyor.

Üst bantta yapılan ölçülü indirim sonrasında; mevcut fonlama kompozisyonunda radikal bir değişiklik olmadığı takdirde, Ağırlıklı Ortalama Fonlama Faizinin (AOFF) bir sonraki toplantıya kadar yaklaşık 20 – 30 bp gerilemesi gündeme gelebilir. Özellikle kur ve enflasyonun izleyeceği seyir bu taraftaki en önemli belirleyiciler olacaktır. 2016 yılı başlarında % 9’lu seviyelerde olan AOFF, Haziran ayı boyunca ortalama % 8.41 seviyesinde gerçekleşti.  AOFF tarafındaki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi bankacılık ve gayrimenkul yatırım ortaklığı sektörleri başta olmak üzere faize duyarlı sektörler öncülüğünde borsayı yukarı yönlü destekleyebileceği gibi kur ve enflasyon üzerinde de yukarı yönlü etkiler bırakabilir.

Kararla birlikte yayınlanan özet metin, bir önceki aya ait metinle hemen hemen aynı olsa da eklenen/çıkarılan ifadeler şu şekilde:

  • Mayıs ayı TÜFE verilerinin çekirdek göstergelerde bir miktar iyileşmeyi işaret etmesinin etkisiyle;
    • Son aylarda enflasyonda gözlenen belirgin düşüşün nedeni olarak önceki metinde yer alan “temelde işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı olarak” ifadesi yerine “işlenmemiş gıda fiyatlarının olumlu seyri ve çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeye bağlı olarak” ifadesi kullanılmıştır.
  • Likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasının gerekçesi olarak önceki metinde yer alan ”çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması” ifadesi yerine “hizmet enflasyonundaki ve birim işgücü maliyetlerindeki gelişmeler” ifadesi kullanılmıştır.

Bu değişikliklerden hareketle, uzun süredir yüksek seviyelerde olan çekirdek enflasyon göstergelerinde Mayıs ayında gözlenen iyileşmenin devamlılığı TCMB’nin ölçülü faiz indirimlerine devam edebilmesi açısından oldukça önemlidir. Ancak, bu etkinin temelde gecikmeli kur etkilerinden kaynaklandığını ve yılın ilk çeyreğinde TL’de gözlenen değerlenme sürecinin ikinci çeyrekte terse döndüğünü göz önüne aldığımızda çekirdek göstergelerdeki iyileşmenin devamlılığının çok kolay olmayacağını da söylemek lâzım.

Başta bu hafta İngiltere’de gerçekleşecek olan referandum ve Fed’in Temmuz toplantısına ilişkin beklentiler kaynaklı olmak üzere küresel piyasalarda önemli bir stres unsuru gündeme gelmedikçe,  ya da gelecek Enflasyon göstergeleri ve kur seviyelerinde önemli bir bozulma olmadıkça TCMB’nin 19 Temmuz’da gerçekleştireceği  bir sonraki PPK toplantısında da yine koridorun üst bandında 25 – 50 bp’lik ölçülü faiz indirimlerine devam etmesi beklenebilir.

PPK Haziran 2016 - 2

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir