Borsada Kritik Direnç Kırıldıktan Sonra

Bu hafta sonu yazdığım eğitici bülteni okumuşsanız, Dow ve S&P500 endekslerinin kritik seviyeleri (Dow için 16.500, S&P içöin 1950) geçmesi durumunda BIST-100 endeksinin de 75 bini yukarı geçerek 76.500-77.000 seviyesine doğru hareket edebileceğini belirtmiştim.

Dün olumlu gelişmeler oldu. ABD ile Rusya anlaşması küresel piyasaları da olumlu etkiledi. ABD endeksleri tehlikeli bölgeden uzaklaştılar ve bu sabah, BIST100 endeksi 75 bini geçerek 75.400 seviyelerine geldi. Bugün 75 bin üzerinde kapanış yaparsa çok olumlu olacak. Dışarıya baktığımızda Dow ve S&P future endeksleri %0.25-0.30 arasında aşağıda bulunuyorlar. Bu sebeple açılışta endeks  biraz geriledi fakat daha sonra gelen alımlarla 75 bin geçildi. Bugün TCMB’nin PPK toplantısı var ve faizde değişiklik beklenmiyor ama MB faizi düşürürse şaşırmam. Çok rahatlıkla Avrupa Merkez Bankası’nın yapacağı parasal genişlemeyi ve FED’in faiz artırım olasılığının azalmış olmasını sebep olarak gösterebilir. Bu aşamada endeks için en güçlü destek 73.500 seviyesinde bulunuyor. Bugün için en güçlü direnç seviyesi 76.250-76.500 aralığıdır. Birkaç gün boyunca 75 bin üzerinde tutunursak 78-80 bin seviyesi hedef olabilir. Bu yüzden hisselerde pozisyon tutulmalı. Ama ters bir gelişme veya haberle eğer 73.500 altında bir kapanış olacağı anlaşılırsa, 72 bine kadar düşüş olabileceği için, 73.500 seviyesi stop seviyesi olarak belirlenebilir. Endeksin bugün 74.400 ile 76.250 aralığında hareket etmesini bekliyorum.

Dolar/TL kuru şu an 2.94 seviyesinin hemen altında işlem görüyor. Borsadaki yükseliş pek yansımamış durumda. Dolar/TL kurunda 2.9250-2.9550 aralığı dalgalanma bandı olarak alınabilir. Yalnız şunu tekrar belirtmemde fayda var. Küresel risk iştahında artış görüyoruz. Fakat bu hava her an, gelen bir veriyle bile değişebileceği için yatırımcı yine de dikkatli olmalı. Çünkü küresel sorunlar, Çin’in büyümesi endişeleri ve yine Çin’in yeni devalüasyonlar yaşama ihtimali bulunuyor. Ayrıca Avrupa’da bankacılık sorunlarının sadece üzeri örtüldü. Dolayısıyla artık bütün sorunlar bitti şeklinde düşünmek yanlış. Fakat şunu da vurgulamakta fayda var. FED’in faiz artırım olasılığının azalması FED tutanaklarında ortaya çıktığından beri küresel risk iştahı arttı. Firmaların karlılığı ve temettü verimleri ABD’Nin 2 yıllık ve 5 yıllık devlet tahvili faizleri ile karşılaştırıldığında temettü verimi yüksek kalan çok firma var. Bu yüzden firmalar kendi hisselerini satın alıyorlar ve bu da ABD hisselerini yükseltiyor. Nisan ayında faiz artış olasılığı arttığı anda yine piyasalar tersine dönecektir. Mart ortalarına kadar sorun görmüyorum ama sonrası bana göre hala karnlık. Bunu da akılda tutmak lazım.

Herkese bol kazançlı bir hafta olmasını diliyorum.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir